Kdo z vás už objevil u svého řezníka vepřová líčka? Koukali jste na ně a nevzali je, protože nevíte co s tím? Budiž tady inspirace.
- Krom líček budete potřebovat dobré červené víno, ideálně portské, šalotku, mrkev, sádlo, tmavé balsamico, cukr, sůl, pepř a vývar.
- Před samotnou přípravou vepřová líčka odblaňte a poté z obou stran osolte a opepřete.
- Na pánvi si rozehřejte sádlo, na kterém líčka orestujte. Líčka se nám musí zatáhnout a pro další přípravu by neměla být syrová.
- V dalším kastrolu si rozehřejte sádlo a přidejte šalotku, kterou orestujete dozlatova.
- Přidáme cukr, který necháme zkaramelizovat (cukr se nám musí zbarvit dohněda), přidáte nakrájenou mrkev a krátce orestujte.
- Zalijte portským vínem a přidejte orestovaná líčka.
- Nakonec přidejte tmavé balsamico (které dodá barvu a příjemnou nakyslou chuť) a vývar.
- Dobře promíchejte a přikryjte pokličkou. Nechte dusit přibližně hodinu. Výsledná konzistence by měla být hustá tmavá omáčka.
- Podávejte s bramborovou kaší nebo celerovým či petrželovým pyré.
Dobrou chuť. www.keramicke-noze.cz